Arkitektur og Fællesskaber

Som arkitekt har jeg ofte arbejdet med fællesskaber og det arkitektur kan gøre for fællesskabet.

Som byplanlægger gennem mange år ved jeg, at et godt og synligt fællesskab en vigtig del af et godt byliv.

Det omkringliggende samfund har stor indflydelse på byudviklingen, og hvor vellykket den bliver. Når lokalsamfundet er involveret i processen, kan det være med til at forme resultatet og gøre den mere vellykket, så borgerne efterfølgende har lyst til at gøre brug af, tage ansvar for og videreudvikle området. Et proces der kan styrke det lokale fællesskab.

Et stærkt fællesskab kan være med til at skabe en følelse af identitet for byen og dens borgere. Det kan også bidrage til at skabe social samhørighed og mindske udfordringer. Et stærkt samfund kan desuden tiltrække investeringer og virksomheder, så der skabes et endnu stærkere lokalsamfund.

Hvordan skaber vi fællesskab gennem arkitektur?

  • Dialogvandring

    Dialogvandring handler om at opleve arkitetktur. Jeg tager foreninger og andre interesserede med på tur - F.eks. har Boligsocialt Hus været rundt til arkitektur på Fyn med fokus på fællesskaber. Vi oplevede bl.a. Polymeren i Årslev og Værkstedet på Frederiksø. Vi planlagde turen i fællesskab og omdrejningspunktet var en samtale om hvordan vi med bedre omgivelser kan styrke fællesskabet.

    Jeg har igennem mit virke i arkitektforeningen et godt overblik over hvad der rør sig på Fyn - og et godt netværk at trække på.

  • Borgerinddragelse

    Hvordan får vi skabt større ejerskab til vores by og omgivelser?

    Jeg har i mange år som ansat i både Kerteminde og Faaborg Kommune arbejdet med borgerinddragelse med fokus på fællesskab og samhørighed. For mig er god arkitektur, arkitektur som vi forholder os til og som bidrager til fællesskabet.

    Jeg har bla været en del af borgerinddragelsen til et fællesskabshuset VERNA i Årslev, skabt af genbrugsmaterialer.

Kommende arrangementer

Arkitektur Guidebog

Læs om 60 danske projekter, som bidrager til FN’s Verdensmål

Ny guidebog præsenterer 60 nyere danske arkitekturprojekter, som hver på deres måde bidrager til at opbygge stærkere lokalsamfund, forbedre sundhed og livskvalitet, håndtere klimaforandringerne og udfordre vores forbrug af jordens ressourcer. Guidebogen er udgivet af Arkitektforeningen i anledning af UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023.

Jeg  er aktiv i Arkitektforeningen og har været med til at udarbejde denne guide. Min rolle har været at researche og udvælge projekter på Fyn, som kunne være en del af arkitekturguiden. 

Læs mere og bestil bogen her

Bar_kitektur

Et socialt og fagligt fællesskab for arkitekter og arkitekturinteresserede kreative og borger på Fyn.

Vi videndeler, formidler og fremmer samtalen med mål om at inspirere og sikre den arkitektoniske kvalitet. Vi mødes 5-6 gang om året og møderne holdes som udgangspunkt i Svendborg. Vi har ofte en oplægsholder som sætter samtalen igang. En gang imellem har vi også Bog+Bar, hvor vi i fællesskab læser en tekst.

Med min baggrund som arkitekt, har min rolle været at finde oplægsholdere og synliggøre netværket i samarbejde med Studio Hirsch - Arkitektur & æstetiske fortællinger og VERNA - ARKITEKTUR.

Læs mere og se arrangementerne her

Case: Flyvende fællesskaber

50 klimavenlige fuglehuse/redekasser med grønne tage på Frederiksø

Flyvende fællesskaber er aktiv borgerinddragelse, hvor vi i fællesskabet på værkstedet har bygget 50 redekasser som et samarbejde mellem bla DOF og Nature Impact. Flyvende Fællesskaber skal afhjælpe bolignøden for de truede spurve, stære og mursejlere og gi’ dem bedre leve- og ynglevilkår i Svendborg by.

Fuglehusene / redekasserne skal samtidig inspirere og vise, hvordan selv små grønne tage på fuglehuse kan bidrage til at forbedre klimaet, styrke biodiversiteten og fællesskaberne i Svendborg.

Flyvende Fællesskaber tilgodeser desuden flere af Verdensmålene:

  • Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund

  • Verdensmål 13: Klimaindsats

  • Verdensmål 15: Livet på land

Kasserne er bygget af lokalt dyrket FSC / PEFC certificeret Douglasgran fra Holstenshuus, Faaborg og har grønne/sedum tage fra Nature Impact, Ringe.

Tak til

Flyvende Fællesskaber er realiseret i samarbejde mellem Verdensmålsby Svendborg og Værkstedet på Frederiksø v. billedhugger Bente Hovendal og arkitekt MAA Hanne Raunsmed. Fuglehusene er designet og bygget på værkstedet.  

Stor TAK til de mange fonde og frivillige, der fra starten har troet på Flyvende Fællesskaber og har bidraget med økonomi, viden og flittige hænder:

  • Dansk Ornitologisk Forening, Niels Andersen.

  • Nature Impact, Ringe

  • SEAF

  • SvendbyPuljen

  • Sydfyns Fri Fagskole

  • Fynske Bank

  • Halbergs Familiefond

  • Erling Svendsen, bygmester og savfører på Værkstedet.

“1000 tak til Hanne Raunsmed fra Legende Livsklog for hendes ekspertise og for at guide os gennem en dag fyldt med spændende projekter og muligheder i Årslev og Svendborg. 

Vi er fire kollegaer fra BoligSocialt Hus, der har været afsted på en inspirationstur, hvor vi er blevet beriget med en overflod af kreativitet og bæredygtige initiativer!

I Årslev besøgte vi Polymeren og Tingcentralen, hvor vi blev inspireret af muligheden for at omdanne genbrugsmaterialer til nye skatte.

Vi udvekslede også erfaringer og ideer i Fællesdrivhuset i Årslev, der ligesom tagterrasseprojektet i Rising er støttet af Nordea-fonden. 

I Svendborg besøgte vi blandt Frederiksø, hvor kunst og verdensmål smelter sammen i en inspirerende fusion. Ideen om at omsætte truede insekter til kunstværker i genbrugsmateriale , var både tankevækkende og oplysende.”

-- Julie Hvid Borre, BoligSocialt Hus --

Hanne Raunsmed

God arkitektur er for mig en arkitektur man føler sig hjemme i. Det er at føle sig hjemme er svært at definere, men et godt udgangspunkt for dialog. Jeg føler mig hjemme i bygninger med historier og robusthed. Det er selvfølgelig en del af min historie, da jeg er opvokset på landet, hvor der altid var plads.

Jeg er mentor i ”Fra Bolig til Hjem” – et projekt mellem bl. a Røde Kors og Arkitektforeningen, hvor jeg hjælper en kriseramt kvinde med at etablere et nyt hjem. Jeg arbejder med at føle sig hjemme på mange planer.

Efter en del år som kommunal byplanlægger, hvor jeg bla har arbejdet med områdefornyelse, arkitekturpolitik og bæredygtighed, blev jeg selvstændig med et ønske om selv at blive en del af et byfællesskab og arbejde aktivt i kulturarven.

Jeg er nu en aktiv del af Frederiksø, et arbejdende værksted i Svendborg hvor vi med forskellige aktiviteter giver kulturarven liv.

Jeg får således genanvendt min Nordmak, master i nordisk kulturarv i 1:1, ved selv at skabe liv i gamle bygninger.

Læs mere om mig